Potopisni članek naše gostje

Potopisni članek naše gostje


ŠRILANKA – objavljamo članek potnice, ki ji je Šrilanka ostala v nepozabnem spominu. In takih potnikov je zelo veliko. Veseli nas, da se turisti ponovno vračajo v to čudovito deželico tam v Indijskem oceanu in se nam javljajo s samimi pozitivnimi povratnimi informacijami

ŠRILANKA – iz Beach Villa Lanke do slonje sirotišnice

Biser, ki ga enostavno morate doživeti!Po dolgotrajnem odločanju in iskanju prave destinacije smo za jesenske počitnice izbrali Šri Lanko. Azija je namreč idealna za počitnice med oktobrom in marcem, ko pri nas prevladuje mraz in megla. Ta tropska otoška država se nahaja pod južno obalo Indije in je prava azijska mešanica, ki ponuja polno doživetij, kjer se prepletajo različne kulture in religije; budizem, hinduizem in islam. Ponaša se s plantažami čaja, divjim živalskim svetom, neobljudenimi plažami, odlično hrano, veliko znamenitostmi in nenazadnje z Adamovo goro ter izjemno srčnostjo in prijaznostjo domačinov. Doživite pa lahko tudi nekaj nenavadnih stvari; sloni na cesti, krave na plaži in ribe na strehah. Ter energijsko središče takoj za vogalom. Ja, prav ste prebrali.Šri Lanka je država, ki se turistično še razvija in postaja zelo priljubljena turistična destinacija. Zato bi vam svetovala, če vas vleče,pojdite čim prej. Šrilančani so izjemno gostoljubni, srčni in prijazni in se za vsakega gosta resnično potrudijo.


Zagotovo je tudi, da je standard, ki ga Šri Lanka ponuja precej drugačen od tega, kar smo navajeni Evropejci. Zato je dobro vedeti, kam potujete. Čisto»drugačen svet«. Popotniki zato priporočajo, da ste pri namestitvah in hrani zelo pozorni. Mi nismo dvakrat razmišljali, po priporočilih prijateljev smo se odločili in za namestitev izbrali Beach Villa Lanka, ki se nahaja v Kudawelli, na jugu Šri Lanke. Tokrat smo se resnično želeli sprostiti na plaži, zato je bila Beach Vila Lanka zagotovo prava izbira. V vili so ustregli vsem našim željam in nam na našo željo organizirali tudi izlete in vodiča-voznika, ki smo ga potrebovali zadrugi del naših počitnic.Se sprašujete, kako je bilo? Pot je bila dolga, a vsi smo bili polni pričakovanj. Letalske karte smo rezervirali s pomočjo turistične agencije Manager, ki so nam uredili tudi vize in ostale logistične zadeve. Let je bil iz Zagreba, preko Dubaja do Colomba, ker je bila to najhitrejša opcija. Let mora biti družini prijazen, je naše vodilo. Na letališču nas je pričakal voznik, ki nas je peljal do Beach Villa Lanka kjer smo preživeli devet dni. Že takoj ob prihodu so nas pozdravili z osvežilnim napitkom svežega kokosa in sadjem in takoj smo se počutili kot doma.


Počitnice v vili, ki je tik ob plaži, so bile nekaj posebnega. Pa to ni bila naša prva takšna izkušnja. Upali, manager vile Lanka je resnično presegel vsa naša pričakovanja. Namreč, še nikoli nismo občutili takšnega »srčnega«gostoljubja, ki ga je ustvaril s svojo družino. Naša hči pa je dobila prijateljico, s katero sta istih let in sta se vsak dan družili, kopali in igrali. Bivanje v vili pa so nam popestrili tudi zanimivi obiskovalci:veveričke, iguan in krokar (samo na terasi in ne v sobi). Prvih nekaj dni smo počivali in uživali v kopanju, šnorkljanju, supanju in se vozili s kajakom (vse to smo imeli namreč v vili na voljo za uporabo, zaliv v katerem se vila nahaja pa je varen in zaprt, brez valov in odličen za kopanje). Plavanje v morju je tako samoumevno, da se nam zdi čudno, da na Šrilanki tega ne bi mogli početi.Pa vendar zaradi močnih tokov, vetrov in izpostavljenosti Indijskemu oceanu, jena večini šrilanških obalah in plažah plavanje onemogočeno. Zato smo bili res veseli pravega priporočila, za počitnice z družino. V zalivu, kjer stoji BeachVilla Lanka je plavanje omogočeno skozi celo leto, saj je zaliv deloma zaprt in tako ne pride do močnega valovanja in tokov.

Uživali smo ob izjemni kulinariki (hrana je bila pripravljena po naših standardih in nismo imeli nikakršnih težav, na kar je v teh državah potrebno dajati pozornost). Vse pohvale kuharju v vili.


Nismo pa samo poležavali na plaži in dobro jedli. Tudi raziskovali smo veliko. Potepali smo se po okoliških vaseh in spoznavali drugačno življenje domačinov. Klepeti z njimi so bili izjemno zanimivi. Toliko obrazov, toliko zgodb. Če si ob morju moraš vedeti, da gre za ribiške vasi, kar se odraža na vsakem koraku. In raziskovanje njihovega načina življenja bogati človeka, ker ti dodaja novo dimenzijo. Ogledali smo si tudi Blowholle, kije, ne boste verjeli, od vile oddaljen le dobrih 500m in gre za eno od energijskih središč na Šri Lanki. Dobro, kajne? Obiskali pa smo tudi glavno tržnico, kjer smo nakupili rdeče banane, »jack fruit« in priporočena ajurvedska zdravila. Spoznali smo tudi lokalno oblikovalko bombažnih umetnin in si ogledali njeno tovarno. Zagotovo nepozaben pa nam je bil obisk bližnjega Mikirigala jamskega templja, ki je poseben, saj je zgrajen v veliki skali z izjemnim pogledom in stanovalkami, opicami, ki jih je v okolici ogromno. Te prijazne opice te dobesedno pospremijo pri hoji po stopnicah. Seveda nismomogli mimo Wewurukannala Vihara templja,ki je poseben, ker ima 50 metrov visok kip, ki velja za najvišjega sedečega Budo na Šri Lanki. Okoliške kraje in templje smo obiskovali kar s tuk tukom, Kije že samo po sebi posebno doživetje. Preizkusili smo se tudi v surfanju, v sosednjem zalivu, kjer smo na plaži srečali tudi krave.


Bivanje v Beach Villa Lanki pa je bilo nepozabno tudi zato, ker smo se vsi trije vsako popoldne razvajali z masažo celega telesa z ajurvedskimi olji. To so bile ene izmed boljših masaž, kar sem jih preizkusila, pa verjemite, sem jih preizkusila že mnogo. V kolikor pa je za vas bolj zanimiv kakšen ajurvedski retreat, ga v Beach Villa Lanka zagotovo lahko dobite. Namreč v vili nudijo zanimive programe za regeneracijo in zdravljenje.


Nekaj izletov, ki so jih za nas organizirali v vili so bili celodnevni.Zagotovo morate obiskati Madu rečni safari.Je v območju Galle, v majhnem mestu Balapitiya. Tam je namreč reka, ki si utira pot skozi močvirno območjeŠri Lanke, proti veliki laguni Madu, naprej v Indijski ocean. Tukaj smo preizkusili kako ti peeling nog naredijo ribe, obiskali smo tudi cimetov otok in spoznali na kakšen način ga pridelujejo (v palčkah, mleti, cimetovo olje),videli smo ogromno zanimivih ptic in mini tempelj na reki. Obiskali smo tudi Narodni park – Yala Park,ki je eden najstarejših in hkrati najbolj znan nacionalni park in je največje varovano območje na Šri Lanki. Sami smo se odločili, da si gremo ogledati parkv poznih popoldanskih urah, ko se živali odpravljajo k počitku. Druga opcija paje zgodaj zjutraj, kjer jih lahko vidite ko se prebujajo in gredo proti napajališčem. Morda smo izbrali napačno uro, vendar razen srn, jelenov, nekaj opic, različnih ptic, krav, slonov in medveda drugih živali nismo videli.Zagotovo pa je bila vožnja v safari avtu eden bolj zabavnih delov tega dne.Predvsem tisti del, ko smo se podili, da bi ujeli medveda. Izkušnja iz tega izleta, ki nas je najbolj presenetila je srečanje z slonom na avtocesti, napoti nazaj, proti vili. Da, tudi to je mogoče na Šri Lanki. Priporočam tudi obisk želvje sirotišnice in izlet ogleda kitov v Mirissi. To je izjemno doživetje saj trenutka, ko prvič vidiš pred sabo orjaško plavut kita, ne pozabiš nikoli v življenju.Za zadnjih nekaj dni pa smo se odločili za izlet v notranjost, čez osrednje višavje, zato smo Beach Villa Lanko zapustili. Imeli smo odličnega vodiča –voznika, (hvala Upaliju in Beach Vila Lanka) s katerim smo skupaj prilagajali plan poti, glede na naše želje in počutje. Obiskali smo Nuwara Elijo, kije središče Osrednjega višavja, nato pa smo pot nadaljevali proti Nallathanniyi,ki je izhodišče za vzpon na Adam’s Peak (Adamov vrh). Samo področje je pravi zeleni čudež z njivami čajevcev. Zaradi prihoda v poznih večernih urah, smo se odločili za jutranji vzpon na sveto goro (03.00h), da bi doživeli sončni vzhod.Žal je bilo tisti dan megleno in sončni vzhod ni bil viden. Sezona za vzpon na goro, kot pravijo domačini, je med decembrom in majem. A kljub vsemu je vzpon po 6200 stopnicah za našo družino pomenil velik podvig. In ko si na vrhu, cca 2200m, čutiš prav posebno energijo. Skupno nekaj več kot 12000 stopnic v dobrih sedmih urah ni kar tako. Ker nismo bili na tak podvig ustrezno pripravljeni smo vsi trije čutili posledice še nekaj naslednjih dni.


V nadaljevanju nas je pot vodila med čajnimi nasadi proti mestu Kandy – nekdanji prestolnici in verskemu središču Šrilanke. Uživali smo tudi v klepetih z domačini ob prijetnih kratkih postankih. V Kandyu smo si med drugim ogledali botanični vrt Royal botanic gardens Paradeniya, ki je poznan tudi po tem, da je tu drevo, ki ga je posadil maršal Tito. Ogledali smo si tudi Tempelj Budinega zoba, nato pa smo pot nadaljevali proti Pinnawelli. To je bil zagotovo vrhunec tega dela potovanja, saj smo si ogledali slonje zavetišče, ki lahko rečem, je res edinstveno. Izjemna izkušnja je bila doživeti množico slonov, ki smo jih lahko opazovali med kopanjem v reki, in še bolje, ko so jih oskrbniki, čez vas pripeljali nazaj v zavetišče, kjer skrbijo zanje.V tem času se v vasi vse ustavi in vaščani prisostvujejo temu trenutku. Za našo tamalo pa je bilo izjemno to, da je mladiča slona lahko hranila z mlekom.To je bil lep zaključek našega potovanja.


Namreč po odlični večerji smo pot nadaljevali proti letališču in rekli samo še to: “Na svidenje Šri Lanka, do prihodnjič! “ Potovanje na Šri Lanko za vedno pusti sledi v tvojem življenju in ga obogati na toliko načinov in te zaradi te izkušnje naredi boljšega. Še enkrat hvala Beach Villa Lanka.


BEACH VILA LANKA leži v v naselju Kudawella na jugu Šrilanke. To področje še ni masovno obiskano in tu ne najdemo "industrijskih" plaž. Gre za eksotično področje z bujnim rastjem, toplim morjem in pristnim stikom z domačini. V bližnjem mestu Dickwella je nekaj tipičnih pristnih šrilanških tržnic in največji sedeči Budov spomenik, ki je visok kar 50m.

Vila leži 9m od peščene obale s prekrasnim pogledom na zaliv, ki je eden redkih, kjer se je možno preko celega leta varno kopati, saj je zaliv zelo zaščiten in valovanja skoraj ni. Vilo odlikuje izredno kvalitetna prehrana, pripravlja se vse od tipične šrilanške prehrane do velike izbire morskih specialitet.

Vila ima  6 luksuznih sob. Dve superior sobi (cca 40 m2 uporabne površine) in ena master room (cca 70m2 uporabne površine) so v pritličju, family room (cca 80 m2 uporabnepovršine  sestavljata 2 povezani sobi) in ena master room v nadstropju(cca 70 m2 uporabne površine). V sobah je klima, smart TV, free Wi-Fi,hladilnik, vključene so tudi brisače za na plažo, ležalniki, uporaba kajaka,supa in bodysurfa.OPISI NEKATERIH KRAJEV V OKOLICI BEACH VILLE LANKE

Nuwara Eliya Mesto je najvišje ležeče na Šrilanki. Zaradi hladnejše klime je bila lokacija všeč Angležem, ki so tukaj ustvarili “Anglijo v malem”. Angleška arhitektura daje mestu prav poseben čar. Med turisti je poznano predvsem po tržnici, na kateri lahko najdemo oblačila številnih športnih znamk, ki imajo tovarne tukaj na Šrilanki.


Kandy Mesto je simbol šrilanške neodvisnosti, saj se je uprl nadvladi tako Portugalcev kot Nizozemcev in je padel šele v roke Britancev.Danes je priljubljena turistična točka, tako za tujce kot domačine, saj tu domuje Tempelj zoba. Budin zob, ki je na Šrilanki najpomembnejša relikvija, jena otok prišel iz Indije, skrit v laseh princese. Poleg tega je mesto poznano tudi po največjem festivalu Eshala Perahera. Gre za 10-dnevno procesijo v čast Budinega zoba, ki ga v posebni skrinjici po mestu nosijo sloni. Festival doživi vrh v času julijske oz. avgustovske polne lune.


Pinnawela Mestece je poznano po slonji sirotišnici, ki je bila prvotno namenjena skrbi za osirotele mladičke. V času državljanske vojne, pa je postala dom tudi številnim vojnim invalidom. Sloni so na Šrilanki izrednega pomena in so bili skozi celotno zgodovino tesno povezani s prebivalci. Za obiskovalce je v sirotišnici zanimivo predvsem kopanje slonov v reki, ko se sloni razposajeno igrajo. V neposredni bližini pa si je možnost ogledati tudi izdelovanje papirja iz slonjih iztrebkov.


Dambulla Mesto slovi po najbolje ohranjenem jamskem kompleksu na otoku. Ob prihodu najprej opazimo mogočen Zlati tempelj, kjer nas pozdravi pozlačen kip Bude. Nato se po stopnicah v družbi opic povzpnemo do jam, ki so priljubljena romarska točka. Pet jam, ki se nahajajo pod previsom monolitne skale, je okrašenih z mnogimi freskami in kipi, ki upodabljajo predvsem Budo.


V ČASU BIVANJA V BEACH VILLI LANKA VAM LAHKO ORGANIZIRAMO KRAJŠE IZLETE ALI DALJŠE TURE:


Izleti se bodo organizirali glede na želje gostov, prilagodili bomo dan in čas odhoda, cena pa je odvisna od števila udeležencev. Poleg spodaj naštetih izletov, vas lahko zapeljemo še  na ogled delfinov ali kitov, v tovarno batika, v zeliščni vrt ali na ogled izdelave lesenih  izdelkov, zagotovo pa vas bomo povabili na mestno tržnico v bližnje mestece Dickwella, kjer se ob sobotah kupuje in prodaja prav vse od  banan do lesenih žlic, od čipkastih spodnjic pa do dišečega cimeta, sadja, zelenjave, zelišč, začimb…


REČNI RAFTING med mangrovami, kjer bomo odkrivali prebivalce porečja ene največjih rek. Opazovali bomo varane, krokodile in več vrst ptic,medtem ko bodo nas opazovali tropi opic iz obrežja. Popili bomo kokos in se čudili domačinu, ki nam bo pokazal kako pridelujejo cimet. Ste vedeli da cimetove palčke nastanejo z lupljenjem drevesa? Kako pa pridobivajo cimetovo olje in zakaj bi ga nujno morali imeti v hišni lekarni? Ob reki si bomo privoščili še kosilo in nazaj “domov” ali pa….

Za tak izlet bomo porabili skoraj cel dan. Odhod je izpred vile, dan in čas po dogovoru.


ŽELVJA VALILNICA je zavetišče za želve, kjer negujejo želve, ki so jih poškodovali ribiči ali želve, ki v naravi sicer ne bi preživele, kot npr. albini. Imajo pa tudi valilnice in lahko bomo videli samo par ur stare želvice, ki previdno čofotajo po vodi. 

Za ta izlet se lahko odločite kot samostojni dopoldanski izlet, ali pa ogled opravimo ko se vračamo z raftinga.


BUDISTIČNI TEMPLJI so zelo blizu in lahko si privoščimo ogled v dopoldanskem ali popoldanskem času, tako, da nam ostane še vedno dovolj časa za uživanje na plaži.


V templju Sedečega Bude je največji kip na Šri Lanki, ki se baha s tunelom jamskih poslikav, ki predstavljajo budistični pekel. Gre za edinstveno predstavitev grehov, ki je ne boste videli nikjer drugje. Poklonili se bomo Budi, občudovali neskončno število slik, ki ponazarjajo Budino življenje.Položili bomo šopke lokvanjev pred oltar, naj Buda poskrbi za naše zdravje in dobro voljo.


V Jamski tempelj pa se bomo povzpeli po stopnicah in poslušali zgodbe o nastanku budizma. Zakaj se je prestolonaslednik odločil zapustiti očetov dvor in postal menih?


Odhod na izlet po dogovoru, za prevoz bomo uporabili tradicionalne tuk-tuke in se zabavali z opazovanjem vožnje spretnih šoferjev.


SURF POINT - V neposredni bližini Beach Ville Lanka je zelo prijeten zaliv SURF POINT, kjer lahko poizkusimo  deskati na valovih ali pa samo opazujemo vse, ki se “borijo” z valovi  in deskami. Zabavno in poučno, vsekakor pa zanimivo. Zaliv še ni preveč turistično obarvan, v senčki palm ležimo na mivki in pijemo sveže kokose. Pa še namig - imajo tudi super šrilanško pivo.

Zaliv je tako blizu, da se peljemo kar s tuktuki, odhod po želji.


CELODNEVNI IZLET V MESTO GALLE z veliko holandsko trdnjavo. Galle je bilo starodavno pristanišče, ki je po nekaterih navedkih opisano celo v Bibliji – kot legendarni Tarshish in prvo mednarodno trgovsko prekupčevalno središče. Današnji Galle je živahna provincialna prestolnica in administrativno središče južnega dela Šrilanke.Stara nizozemska utrdba v obliki zvezde, ki sodi med Unescovo svetovno dediščino in se razteza prek 36 hektarjev. Tukaj se pomešajo vere, Buda je skoraj pozabljen, na vidnih mestih je mošeja s polmesecem in krščanska cerkev s križem. Sledovi evropskih kolonialistov so povsod. Ogled mestnih zanimivosti in neskončne možnosti za nakupovanje v trgovinicah in na ulici. Barantanje je tu osnova kupovanja, poizkusite!

Za tak izlet bomo porabili skoraj cel dan, odhod izpred vile, dan in čas po dogovoru.


NARODNI PARK YALE ustanovljen leta 1938, kot lovski rezervat.Ogled parka s terenskimi vozili, od koder bomo občudovali divje živali v njihovem naravnem okolju. Z malo sreče bomo videli tudi leoparda, zagotovo pa slone, žirafe, krokodile, bivole, opice, pave in neskončno število prelepih šrilanških ptic. Po parku se bomo vozili v udobnih džipih, ki so odprti tako,da lahko fotografiramo v vse smeri. Greh bi bilo pozabiti fotoaparat!

Odhod v rezervat je v zgodnjih jutranjih urah ali v popoldanskem času, največ živali namreč vidimo ob sončnem vzhodu ali zahodu.


Vir: TURISTIČNA AGENCIJA MANAGER

Agencija Manager d.o.o.
 

T: +386 41 672 480
E: info@agencija-manager.com

Prijava na e-novice

V kolikor želite biti obveščeni o naši aktualni ponudbi se prijavite na naše e-novice.
Prijava na e-novice
© 2011 - Agencija Manager d.o.o. - Vse pravice pridržane